dijous, 10 de setembre del 2009

SEGONS EL COLOR DEL CRISTALL


Castell de Salses - Rossello

Aquets dies em pogut llegir a la premsa escrita i veure per TV els disturbis que a la localitat de Pozuelo de Alarcón van passar fa poc una nit de festa major. Joves en la seva totalitat, menors o majors d’edat des de fa poc amb la immunitat que sol donar la nit i amb l’ajuda de begudes esperitoses i de substancies psicotròpiques es dedicaren a la seva particular kale borroka. Agressions diverses a la policia municipal i nacional, atac i intent de presa d’una comissaria de la policia i d’altres accions violentes. Uns vint violents varen ser detinguts, al País Basc per fets similars els jutges posen penes de 15 anys de presó, als violents de Pozuelo els han castigat amb tres mesos sense poder sortir de festa per la nit, una diferencia de càstigs impressionant en funció exclusivament del origen de la gent. Es clar que la llei no s’aplica el mateix si un es de Lekeito que si un es de Madrid i viu en una població benestant i de dretes. El fet de ser veí d’un dels pobles rics de Madrid com Pozuelo (encara que el alcalde digui que únicament dos dels detinguts siguin del poble, el que ens mostra la costum de dir que sempre els dolents son els altres) o dels pobles veïns com Majadahonda, i ser de família de dretes, benestant i fins hi tot de família aristòcrata (un dels xicots violents era fill d’un marqués) dona una certa impunitat al hora de cometre delictes, cosa que si un es de Lekeito i fill de classe mitjana o baixa, per cometre el mateix delicte te les penes agreujades.

L’origen geogràfic de la gent, les coses o els fets es primordial al hora d’aplicar o interpretar la llei a Espanya, en l’assumpte ja fastiguejat, cansat i molt parlat del nostre Estatut, sorprèn que esta en mans del anomenat Tribunal Constitucional (del que sembla que te la funció de substituir al Parlament elegit democràticament per el poble) per uns articles que els altres Estatuts de les altres CCAA espanyoles els tenen literalment idèntics, però que al no ser catalans no han estat portats al Tribunal Constitucional. El ser NO català, esta clar que et dona més drets a Espanya i que es pot aspirar a més que sol per el fet de ser català. Sorprèn més que les altres CCAA no hagin fet cap referèndum per aprovar els seus estatuts (Andalusia va fer un referèndum que va anar a votar el 36% davant el 49% a Catalunya), potser el fet de fer una cosa tan democràtica com demanar l’opinió al poble es el que molesta.

Continuant amb el fet de demanar l’opinió, aquets dies xoca que es vulgui prohibir la consulta sobre el parer dels habitants d’Arenys de Munt sobre la independència de Catalunya en el cas de que aquest es faci en un local del Ajuntament. Xoca mes el saber que l’Advocat del Estat que ha portat l’assumpte es un reconegut membre de Falange Española y de las JONS, partit que va néixer com a sucursal cutre a Espanya del Partit Nazi d’Alemanya els anys 30 del segle passat. A més, per la mateixa dada de la consulta, la jutgessa deixa fer una manifestació de Falange al municipi, indican a la sentencia que es de suposar que existissin forts aldarulls. En aquest cas, també es dona prioritat a gent de fora del poble (els falangistes) davant la gent d’Arenys que votarà la consulta.

Un altre cas de falta de equanimitat es el que te en aquets moments el jutge Garzón. Ahir va declarà al jutjat per investigar els assassinat comesos en l’època franquista, sembla ser que es te que deixar matar a la gent si els assassins son franquistes, però quant Garzón investiga als assassins d’ETA, ningú el denuncia. Es pot posar a la presó un assassí d’ETA, però no a un assassí franquista. Organismes de juristes internacionals i els demòcrates de tot el mon s’han posat les mans al cap per aquesta barrabassada judicial, però el jutge Garzón ha esta denunciat per investigar a uns assassins nazi-franquistes.

Situacions de diferents formes de jutjar segons sigui la persona o la ideologia que aquesta tingui. Tenim al inefable Berlusconi, el berlusca per els italians, els mateixos que s’ofenien i s’esquinçaven les vestidures quant Bill Clinton va tenir l’affaire Lewinski (un cutre sexe oral al despatx oval) i el volien fotre fora de President USA per un impeachment, ara defenen a capa i espasa al berlusca, dient que es la seva vida privada i en la vida privada es pot fer el que es vulgui, encara que anar amb menors com fa ell sigui il·legal, i consumir grans quantitats cocaïna no sigui molt legal que diguem.

Son diferents formes de jutjar un fet en funció de qui el faci. La democràcia es clar que es te que guanyar dia a dia, no es pot deixar que els altres decideixin per un, una democràcia implica que els jutges tinguin equanimitat i no que dictin sentencies en funció de les simpaties politiques que els hi desperti el jutjat o el fet.

8 comentaris:

´´ ha dit...

El tribunal Constitucional es una verguenza democratica decida lo que decida , la division de poder no ha llegado a España.

En cuanto al Referendum de Arenys, yo creo que se tendria que hacer un Referendum a nivel general de cataluña con la gente que tiene derecho a voto , es decir mas de 18 años y con un enunciado claro.

El otro dia fui a Girona comi en la terraza del Cafe Le Bistrot, Pujada Sant Domènec 4 , por la tarde me compre en la a llibreria 22, el libro "Contes d'un carrer estret" de Amadeu Cuito , creo que te gustaria.

civisliberum ha dit...

Lo mejor seria que los miembros del tribunal constitucional NO fuesen españoles, que fuesen juristas con prestigio de todo el mundo. Esta claro que aqui la independencia de criterio es imposible.

´´ ha dit...

El sistema actual tuvo su momento pero ya no es eficaz ahora es dificil de variar , yo seria partidario de un estado mucho mas agil con menos administraciones y mas capacidad de reformulación pero sobre todo sin alma, sin sentimiento, algo puramente funcional.

garmir ha dit...

Gràcies, civisliberum.

civisliberum ha dit...

Hoy en dia podemos cambiar el lugar donde vivimos muchas veces, podemos vivir hoy en BCN, el proximo año en Paris y haber vivido en Londres. Lo cierto es que en cualquiera de estos sitios me encuentro como en casa y los considero de mi entorno.

civisliberum ha dit...

Salutacions Garmir.

hugo solo ha dit...

He visto por la television imagenes del ensayo de referendum me parecio ridiculo gente que esta a punto de poner un pie en la tumba y despues los falangista para rematar lo unico que falto fueron toreros y una colla bailando sardanas very tipical espanish freedom for catalonia un par de señores muy finos y catalanes quieren denunciarte por no hablarles en catalan luego siguen con las fuerzas de ocupacion y la independencia esto empieza a pasarse como le sucede al arroz en el sentido literal o mejor un discurso rancio.

hugo solo ha dit...

Por cierto el consejo mas acertado para Millet es una pistola res mes cosa que los franceses son bastante apegados a esos asuntos del honor y eso que aqui hay poco solo un viejo miedoso de que se le caiga el jabon en la ducha de la prision por lo que una pistola.