dissabte, 5 d’abril de 2008

CADAVERS PRESENTS


Son com una continuació de "El trionf de la mort" de Brueghel, son figures sorgides de El Greco i que s'endinsen sigilosament cap a l'abstracció. Zoran Music, un Eslovac de Venècia, europeu de entreguerres que sobreviviu a Dachau. Es l'obra d'algú que va neixer amb i a l'Europa il·lustrada i que va veure com la barbàrie dels Franco, Hitler i Mussolini s'apropia d'Europa.

Dibuixant directe, de traços simples i directes, els cadaveres com paisatge. Va entendre que els morts gaseijats eren humans desproveïts de tot artilugi i d'elements superficials, solament el que es bàsic, d'un gran dramatisme sincer, sense estridències, d'algú que esta acostumat a la mort, que no sen amaga, tampoc la magnifica o teatralitza, però que conviu amb ella amb gran dignitat.

En acabar la guerra i ser alliberat de Dachau viatja a França i s'extasia amb l'abstracció, vol ser un d'ells però sofreix per no poder arribar a ser-lo. Segueix el seu cami, más dibuixant que pintor, pero amb la constant de la mort i els cadavers que l'acompanyaran tota la seva vida i en tota la seva obra.

Conectat en temps i espai amb Arnold Schönberg, sens dubte una comparativa o una exposició conjunta donaría una visió dels patiments i vivencies d'una época.

Crec que la seva pintura és un pas intermedi entre la figuració i l'abstracció, de alli que el seu dramatisme sigui tan comprensible a tots. La traça clara i figurativa més entenedora juntamenta amb una pre-abstracció realitzada per imitació a abruptes i nus paisatges italians, el que dona una obra sincera i clarament definida.

Un altra gran exposició de la Fundacio Caixa de Catalunya a La Pedrera, recomano veure-la.

6 comentaris:

francis black ha dit...

Si, yo he ido ya dos veces , es muy buena pero es dura , quiero decir que no es un entretenimiento para pasar una tarde agradable .

civisliberum ha dit...

Si francis, casi todos sus cuadros escepto los de Venecia reflejan sufrimiento. Hasta en los años 70 sus obras tratan de cadaveres de Dachau.

{Ecce Lupzodia} ha dit...

Aunque pude entender, disculpará mi ignorancia, pero quisiera saber en qué lengua escribió, dejándome impresionada.

Y por cierto, una nueva asidua a su encuentro. Saludos.

civisliberum ha dit...

Esta escrito en catalan ecce lupzodia.
Gracias por la visita y las opiniones.

zbelnu ha dit...

La tinc pendent, però hi ha una llarga cua...

civisliberum ha dit...

isabel, hi vaig anar un dissapte tarda i vaig entrar la mar de be.