dijous, 8 de novembre del 2007

DEL ATENEU AL ROSSELLO


Ahir vàrem tenir eleccions al Ateneu, cap a les 7 de la tarda vaig anar a votar, l’urna era en una Sala desconeguda per mi, la Pompeu Fabra, a la segona Planta, un altra sorpresa positiva, una sala molt gran, amb estants de fusta vella plens de llibres i estàtues de marbre de deesses mitològiques, un ambient amb caliu i decimononic força agradable. Cues de gent davant de l’urna, cosa desconeguda en les altres eleccions de l’Ateneu, si be un 35% de votants no sembla molt, si ho es si es compara amb els percentatges d’altres vegades. Sense sorpresa ha guanyat l’Oriol Bohigas, davant del Enginyer i historiador Santiago Riera. Unes eleccions de gent educada, d’exposar programes i de fer-ho amb respecte davant l’adversari, el mes fort que s’han dit era un slogan de Riera que posava “gent de Boccacio o gent de l’ateneu”. L’Oriol Bohigas tenia el suport socioconvergent i de gent com Roca Junyent i Carles Sentis entre altres. En Santiago Riera reveia el suport de gent d’Esquerra Republicana entre el que destacava l’antic President de L’Ateneu Heribert Barrera.

Ara acabar la restauració de la biblioteca de la que ja portem gastats mes de 3 milions d’euros i arreglar la façana i tindrem ateneu per cent anys més.

En sortir i anar cap els Ferrocarrils Catalans alguns espessiments seguidors del Glasgow Rangers beguts i per terra en un estat lamentable. Cas curiós a l’escocesa Glasgow on conviuen o malviuen dos equips de football, el Cèltic i el Rangers, el primer considerat una de les aficions millor d’Europa i el Rangers el que te l’afició mes violenta, l’any 1972 en una final jugada al Nou Camp en la que hi era el Rangers varen destruir tots els seients i bona parta de l’estadi i no va ser possible donar la copa al guanyador degut a la violència dels suporters. Els del Cèltics solen ser catòlics irlandesos emigrats des·de Irlanda del Nord i independentistes escocesos, i els del Rangers son protestants i unionistes.

Per altra banda, ahir va ser el 348 aniversari del Tractat dels Pirineus, on es va segregar Catalunya entre el Regne de França i el d’Espanya i que alguns rossellonesos rememoren la partició al igual que els catalans del sud fem el 11 de setembre. Curiosa la celebració en rememorar una derrota en els dos costats catalans dels Pirineus i també curiosa la catalanitat que es veu per el Rosselló, poca gent que parla el català, però gran profusió per arreu de senyeres catalanes i poques tricolors franceses, que dels equips de Rugbi de la primera divisió (a quinze i a tretze) l’USAP tingui com a himne l’Estaca d’en Lluis Llach i el Catalans Dragons l’himne nacional de Catalunya Sud Els Segadors.

20 comentaris:

Belnu ha dit...

M'encanta l'Ateneu, em fa enveja que siguis soci, però no sé d'ón treuria el tems d'anar a aquella biblioteca que tant m'agrada, seure a llegir, sempre que hi vaig somio que el freqüentaré...

Belnu ha dit...

Pel que fa a les celebracions de derrotes, podrien implicar un cert humor negre, però em sembla que no és el cas...

´´ ha dit...

A mi tambien me encanta l'ateneu , me gustaria ser socio , quiza mas adelante , he acudido a algun acto , en uno se hablo de Quim Borralleres y en otro de Josep Pla ,durante unos meses me dedique a leer los escritores de esa epoca , pla segarra pujols xammar soldevilla .... la epoca dorada del periodismo catalan .

civisliberum ha dit...

Isabel,
També podries treballar a la Biblioteca, hi han ordinadors i wi fi a la Biblioteca i segur que tal com esta ara, treballar desde les seves sales del de ser fantastic.

civisliberum ha dit...

Debimos coincidir en el de Borraleras y el de Pla. En el de Borraleras si mal no recuerdo lo dio en la sala de actos Joan de Sagarra (ahora mismo sales en el canal 33) y el de Pla en la sala de la planta baja.

civisliberum ha dit...

Perdon es Borralleras no Borraleras

Què t'anava a dir ha dit...

Molt bé, això és important. Mullar-te per les principals raons que donen sentit a aquesta nació. Enhorabona i endavant.

civisliberum ha dit...

Gracies per l'escrit Miquel.

Núria ha dit...

Clicant damunt la foto es pot contemplar aquesta sala tan preciosa. Gràcies per la foto.

civisliberum ha dit...

Si calindoscopi, es una meravella.

Anònim ha dit...

Son molt interesants aquestes reflexions que fas. Petonets.

Unknown ha dit...

Totalment d'acord amb Calindoscopi i amb tu.

civisliberum ha dit...

Gracies per la visita panterablenca.
Un fort peto

civisliberum ha dit...

Gracies per la visita nuria

pescador ha dit...

solamente he pasado a saludar
abrazos libertarios

El blog del Xavier Ollonarte i Rovira ha dit...

L'Ateneu és genial i m'agradaria frequentar-lo algun cop.

És un luxe ser-ne soci.

Rep cordials salutacions del Xavier Ollonarte i Rovira.

civisliberum ha dit...

Abrazos libertarios pescador.

civisliberum ha dit...

Gracies per la visita xavier

Montse ha dit...

No he vist mai l'Ateneu, ja veig que visito massa poc Barcelona, si aprovo l'accés a majors de 25 anys, vindré a estudiar, llavors potser tingui temps de veure l'Ateneu, el Liceu, i tot el que em falta per veure.
De totes maneres salutacions, i gràcies pel teu suport.

civisliberum ha dit...

Sempre seras ben rebuda.