dilluns, 5 de novembre del 2007

EL LLIBERTI AL POLIORAMA


Amb un intent d’aprofitar els ja tedis i avorrits diumenges tarda, fa un temps em vaig proposar el fer coses profitoses i enriquidores, com per exemple anar al teatre. Si fa dues setmanes vaig anar a veure l’Stalin d’en Flotats, ahir vaig anar a veure i escoltar El llibertí de Dagoll Dagom.

Vaig arribar una mig hora abans del començament de la funció i vaig tenir la sort que hi restava una sola localitat lliure, per mi , el teatre de gom a gom, la meva localitat a la darrera fila de l’amfiteatre, però amb una bona visió i en pocs minuts donava començament l’obra.

La posada en escena, el decorat i el vestuari d’allò més acurat, molt professional i dignes d’Éric-Emmanuel Schmitt, autor de l’obra. Aquesta una ironia sobre Diderot, els il·lustrats francesos i l’Enciclopèdia.

Els personatges principals de l’obra forts, amb un text interessant i consistent, hi passen moltes coses al escenari dins d’un únic decorat, una successió de fets i situacions, a cops un xic frívoles, a cops amb més consistència.

El fet d’escriure una entrada a l’Enciclopèdia sobre la moral, dona lloc a un tractat sobre la llibertat, sobre el fet de la falacia del pensament únic, de les reflexions pròpies i alienes, del fet que per ser lliures em d’acceptar la llibertat de pensament, contradictòria a cops amb les nostre idees mes arrelades.

Un Diderot voluble, cercador del plaer propi, es contraposa amb Mademe Therbouche, una supervivent forta i amb caràcter, lluitadora contra el paper que la Societat li assigna com a dona, amb una certa malícia davant l’ingenuitat de Diderot, que manté interessat en tot moment a l’espectador.

Una bona obra, però per mi sense estar per sobre a l’Stalin de Flotats, potser en Flotats hagués estat més còmode amb el paper de Diderot que en el de Stalin i fes recordar el seu insuperable Cyrano, però en Ramon Madaula tampoc fa un mal paper. La Laura Conejero, en el paper de Mademe Therbouche dona una molt encertada ambivalència en el seu personatge, entre amant entregada i maliciosa.

11 comentaris:

Montse ha dit...

Com veig viure a BCN, té els avantatges de poder anar al teatre i disfrutar d'aquest art, jo no he vist cap d'aquestes obres, i no crec que aquesta teporada pugui anar-hi, però crec que Flotats és un monstre d'aquest art, i que Dagoll Dagom actúen superbé, m'agraden molt.
Jo tinc una amiga que és de la companyia T de teatre, i sempre em retreu quan aniré a veure-la, però ja veus, masses kilometres, i la veritat ara per falta de poder anar-hi, i abans per mandra.

Belnu ha dit...

Doncs T de Teatre ara han muntat una obra amb Javier Daulte, que és un bon dramaturg, crec

pescador ha dit...

lamentablemente no opinare sin saber 100% lo que se habla... pero si vengo a agradecer los comentarios suyos, estimado, que alimentan y nutren mi casa! un abrazo y creo que la obra se ve interesante!
salud y A.

Què t'anava a dir ha dit...

Ja tinc entrades. El dia 21 també l'aniré veure. Espero que m'agradi com a tu.

civisliberum ha dit...

montse i zbelnu
T de teatre actuen al Teatre Nacional fins el 9 de desembre. L'obra es diu Com pot ser que t'estimi tant i el director es Javier Dualte.
Si crec que es un bon dramaturg.

civisliberum ha dit...

Muchisimas gracias por la visita pescador.
Trataba de una obra de teatro que fuí a ver el domingo en Barcelona.

civisliberum ha dit...

Espero que t'agradi Miquel, crec que val la pena anar-hi.

Unknown ha dit...

Totalment d'acord amb el teu escrit. Jo també he vist les dues obres de teatre, però primer vaig veure El llibertí i després l'Stalin. També d'acord que en JM Flotats hauria brodat el paper de Diderot. Però en Ramon Madaula també l'interpreta molt bé.

civisliberum ha dit...

Gracies per la visita Nuria.

Anònim ha dit...

Hola Civisliberum

Paso a saludar y a dejar mi huella ya que me parecio interesante tu blog...
Me llamo la atencion el hombre desnudo de un un post anterior, aqui en mi pais tambien se pasea un hombre asi en el lugar mas top,obviamente las persona mayores lo ven como una aberracion,pero no distinguen que es una persona enferma y que necesita ayuda sicologica y estar internado...Cualquiera no camina asi por las calles!!!...
No comente en este post por no se ingles...
Te dejo miles de cariños..

civisliberum ha dit...

Gracias por la visita eddy